perjantai 28. tammikuuta 2011

Perulainen ilta

Viimeisin ruokailta maailmalle suuntautui Etelä-Amerikkaan ja tarkemmin Peruun. Maa oli sinänsä hyvin mielenkiintoinen sillä kenelläkään ei ollut sitten minkäänlaista käsitystä ennakkoon mitä tuleman pitää. Tämän vuoksi makumaailman kannalta ei siis voitu epäonnistua, sillä kukaan ei voinut todeta ettei tämä kyllä ihan oikealta maistu. Reseptit etsittiin lähinnä webissä surffailemalla ja toki näitä hieman päivitettiin paremmin suomalaisen kaupan tarjoamiin raaka-aineisiin. Pakkasesta ja vielä parista puskastakin löytyi vielä sopivasti muutamia perulaisia chilejäkin (Ajeja ja Rocotoja) jotka toivat ainakin jotain alkuperäistä makua annoksiin. Jälleen kerran maistuivat kaikki, ja kaikenpuolin onnistunut ja mielenkiintoinen 'matka' muutenkin. Seuraavaksi maaksi arpa heittikin sitten Unkarin, joten paprikaisia ruokia olisi sitten tiedossa.


Papas a la Huancaina

öljyä
1 silputtu sipuli

2 Aji amarilloa (chiliä)

2 valkosipulinkynttä

1 purkki fetaa (tai ricottaa tai muuta juustoa)

voileipäkeksejä

2 dl kermaa
suolaa ja pippuria

jääsalaattia

oliiveja

keitettyjä munia

viipaloitua Rocotoa (chiliä)


Kuullota sipuli, valkosipuli ja chili öljyssä. Hienonna sauvasekoittimella sekaisin, ja lisää juusto ja kerma. Sekoita joukkoon murusteltuja keksejä kastikkeen saostamiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Keitä (punaiset) perunat lähes kypsiksi. Kuori ja pilko lohkoiksi. Kasaa annoksen pohjalle salaatinlehtiä, peronoita ja lisää päälle kastiketta. Koristele keitetyillä munilla, mustilla oliiveilla ja chilin viipaleilla.


Katkaravut oliiviöljyllä
1-2 dl oliiviöljyä
0,5 dl balsamicoa

1 rkl korianteria
2 rkl sitruuna

suolaa ja pippuria

1 tl tabascoa

chiliä (Aji Cristal)
katkarapuja


roomansalaattia

ruohosipulia

keitetty muna


Sekoita öljyyn muut ainekset ja lisää katkaravut. Anna marinoitua muutama tunti kylmässä. Kasaa annos pieniin lasihin: alle salaatti, päälle ravut ja lopulta koristele ruohosipulilla, chilimurskalla ja munanlohkoilla.


Ceviche

(pakastettua) kuhaa

5 limen mehut
2 valkosipulin kynttä

1 punasipuli

silputtua Ajia (chiliä)

viipaleet rocotoa (chiliä)

silputtua persiljaa

silputtua korianteria

suolaa ja pippuria

salaattia

tomaattia


Pilko pakastetut ja sulatetut kuhafileet noin sentin paksuiksi suikaleiksi. Aseta kalaviipaleet lautaselle. Lisää hienonnettu valkosipuli, pippuri ja aji ja sekoita hyvin. Kaada päälle limen mehu ja suola. Anna kypsyä jääkaapissa muutama tunti kunnes kalat ovat muuttuneet valkeiksi. Lisää päälle viipaleet punasipulia ja tomaattia, persilja, ja korianteri. Viimeistele halutessasi rocoton viipaleilla.


Papu-quinea salaatti

purkki kidneypapuja

2 dl quinoa

2 rkl baslamicoa

1 silputtu punainen paprika

silputtua Ajia (chiliä)

silputtua korianteria

2 dl keitettyä maissia

3 rkl silputtua selleriä

parin sitruunan mehut

1 dl oliiviöljyä

2 tl kuminaa

2 tl suolaa


Keitä quinoa ja jäähdytä. Silppua vihannekset. Sekoita joukkoon valutetut pavut, öljy ja balsamico sekä suola ja muut mausteet. Yhdistä raaka-aineet kulhossa ja aseta tarjolle.


Aji de Gallina Yanuq

kananrintaa

lohkottu porkkana

varsiselleriä

persiljaa

purjoa

öljyä

1 silputtu sipuli

vaaleaa leipää (suurustamiseen)

1 dl kanalientä

1 dl kermaa

1 dl parmesania

1 dl pähkinöitä

suolaa ja pippuria


Lisää kasariin kana, porkkana, selleri, purjo, persilja ja suola. Lisää vettä jotta peittyvät ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä reipas 15 min. Poista kana pannusta ja anna tämän jäähtyä. Siivilöi liemi. Revi tämän jälkeen kanat paloiksi. Kasta sitten eivät 1-2 dl kanaliemessä. Kuumenna pannussa öljyä ja kuullota sipuli, lisää valkosipuli ja Aji. Lisää pannulle leivät leipä ja keitä 10 minuuttia. Lopulta lisää joukkoon revitty kana, pähkinät ja parmesan sekä lopuksi kerma. Jos kastike vaikuttaa liian paksulta jatka kanaliemellä. Tarjoa riisin kanssa.

Lopuksi vielä pari mukavaa kuvaa etelän hetelmistä ja hileistä. Oikeassa kuvassa edessä pari Lemon Droppia, Aji Cristal ja Hyper Pube (eräs rocoto)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti