torstai 8. syyskuuta 2011

Pähkinäbroileria, tomaattikastiketta ja salviarisottoa

Kesä vierähti taas ja blogin päivitys pääsi muun tekemisen ohessa jäämään taka-alalle. Yritetään jälleen tehdä pientä come-backia asian tiimoilta. Syksyn sadonkorjuuaika on parhaimmillaan ja sieneenkin pitäisi ehtiä. Viime viikonloppuna tuli kuitenkin tehtyä vielä hieman kesäisempi ateria, joka osoittautui ehdottomasti ylöskirjoittamisen arvoiseksi. Sardellifileitä ei lähikaupoista löytynyt mutta anjovis tuntui sopivan itseasiassa aika mukavasti kastikkeeseen. Ei varmasti täysin originaalilta maistu mutta en silti menisi vannomaan että tämä huonompi oli.

Aterian kanssa maistuu kylkiäisenä patonki. Näitä ollaankin innostuttu leipomaan tässä kesän mittaan siten että taikinan juuri on jo reilun kuukauden iän saavuttanut. Suosittelen kyllä varauksetta oman leivän leipomista, halpaa helppoa ja hyvää!

Patongit

500 g jauhoja (luomuvehnästä)
350 g vettä
10 g suolaa
10 g hiivaa

Sekoitetaan hiiva hieromalla jauhojen joukkoon ja lisätään suola. Mitataan tarkasti huoneen lämpöinen vesi kulhoon ja sekoitaan. Lisätään juuri jos tämmöistä löytyy. Vaivataan taikinaa lisää jauhoja lisäämättä kunnes kimmoisaa ja irtoaa tasosta. Nostetaan kulhoon ja annetaan levätä tunti. Jaetaan taikina viiteen osaan, joista yksi jätetään juureksi seuraavaa kertaa odottelemaan. Pyöräytetään pallot pitkuloiksi ja jätetään nousemaan vajaaksi tunniksi leivinpaperin päälle. Lämmitetään sitten uuni jossa pelti kuumiamassa 275 C. Tehdän terävällä terällä viillot patonkien pintaan. Avataan uunin luukku, liu'utetaan nopeasti patongit leivinpaperin avulla kuumalle pellille, kumotaan uunin pohjalle puoli desiä vettä ja suljetaan luukku nopeasti. Paistetaan luukkua avaamatta 5 min 275 C ja lasketaan sitten lämpö 225 C ja jatketaan paistamista kymmenisen minuuttia kunnes väri sopiva.


Minttuinen kurkkusalaatti

avomaankurkkua ohuina viipaleina
rouhittua saksanpähkinää
reilusti silputtua minttua

3 rkl oliiviöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
2 tl hunajaa
1 tl sitruunanmehua
suolaa ja mustapippuria


Leikataan kurkku pitkittäin hyvin ohuiksi viipaleiksi. Sekoitetaan kastike ja silputtu minttu. Ladotaan tarjoiluastialle kurkkua ja pähkinää kerroksittain ja valutetaan kastike päälle. Annetaan mausta vähintään vartin verran ennen tarjoilua.


Pähkinäbroileria tomaattisella kastikkeella

broilerin rintafilettä
1 muna
korppujauhoja

pähkinäsekoitusta rouhittuna
suolaa ja pippuria

vuohenjuustoa

ilmakuivattua kinkkua


voita ja rypsiöljyä paistamiseen

puolikas punasipuli
5 anjovisfilettä (sardellia kuuluisi olla mutta eipä löytynyt..)

200-300 g säilöttyä tomaattia

loraus valkoviiniä

1 rkl balsamicoa

2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria



Laitetaan ensin kastike tulille eli silputaan punasipuli hienoksi kuutioksi, leikataan anjonisfileet pieneksi ja kuullotellaan näitä pari minuuttia oliiviöljyssä. Lisätään sitten säilötyt tomaatit, valkoviini ja balsamico. Keitellään hiljaisella lämmöllä parikymmentä minuuttia ja maustetaan soosi.

Lämmitetään uuni kuumaksi. Rikotaan sitten muna lautaselle ja käännellään broilerinfileet siinä. Heitetään pintaan suolaa ja mustapippuria. Murskataan pähkinäsekoitusta morttelissa ja sekoitetaan joukkoon vähän korppujauhoja. Leivitetään fileet seoksessa ja paistetaan voi/öljy seoksessa pari minuuttia per puoli siten että pinta saa kauniin värin. Nostetaan fileet pellille ja samaan syssyyn viipaleet ilmakuivattua kinkkua. Asetetaan fileiden päälle viipaleet vuohenjuustoa ja laitetaan uuniin noin 4 minuutiksi kunnes juusto lähes sulanut. Nostetaan lopulta fileet lopulta lautaselle ja päälle paahdetut kinkun viipaleet.


Salviarisotto

2,5 dl risottoriisiä
1,5 dl valkoviiniä
~5 dl kanalientä

1 sipuli

voita

parmesania
puolikkaan sitruunan mehu

suolaa ja pippuria

saksanpähkinöitä


salvianlehtiä
voita

Paistetaan ensin salvianlehdet esimerkiksi seuraavasti: laitetaan kylmälle pannulle reilu nokare voita ja sekaan pestyt ja kuivatut salvian lehdet. Pistetään pannu kuumalle liedelle, odotellaan että voi sulaa ja rupeaa kiehumaan, ja jatketaan paistamista puolisen minuuttia kunnes lehdet alkavat saada hieman väriä. Nostellaan sitten talouspaperin päälle valumaan ja rapeutumaan.

Risottoa varten silputaan sipuli hienoksi ja kuullotetaan se reilussa voissa. Lisätään pannuun risottoriisi ja paistetaan riisiä hyvin sekoittaen kunnes jyvät muuttuu kirkkaiksi. Lisätään sitten viini ja annetaan suurin osa haihtua. Tämän jälkeen kauhallinen kerrallaan lisätään kanalientä ja jatkuvasti sekoitellen siten että riisi imee lisätyn nesteen. Jatketaan tätä vajaa parikymmentä minuuttia kunnes riisit ovat rakenteeltaan sopivan tuntuisia. Maustetaan risotto lopulta sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla sekä kourallisella parmesaania. Nostetaan annokset lautaselle, lisätään päälle rouhittua saksanpähkinää, friteeratut salviat sekä lisää parmesania.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti