tiistai 4. elokuuta 2009

ไม่ต้องเกรงใจครับ - Ruokamatka Thaimaahan


Eli kuten otsikosta valveutuneimmat voivat arvata, vuorossa oli tällä kertaa oppimatka Thaimaan ruokakulttuuriin. Tehdyt ruoat oli tälläkin kertaa erinomaisia ja niitä oli riittävästi (reseptit sovellettu pääosiin kirjasta 'Itämainen keittö'). Tosin vaikka ruokaa jälleen tuli maisteltua muutama haarukallinen turhan paljoa, ei olo tuntunut silti siltä. Aasialaiset ruoat sopivatkin keveytensä puolestä täydellisesti kesään, ja mikä parasta grilliäkin voidaan käyttää monessa mukana. Kun vielä olutkin (Singha) on tyypillinen ruokajuoma, sopi tämä Thaimaan ruokamatka Suomen keskikesään loistavasti.

Erilaiset tuliset kastikkeet ja sambalit kuuluu olennaisena osana aasialaisiin ruokiin, ja jos yhtä kaikista nyt testatuista resepteistä täytyisi suositella olisi se Nam Prik eli thaimaalainen dippikastike. Kalakastikkeen hieman omintakeisesta tuoksusta huolimatta maku on loistava ja sopii riisien ja nuudelien kanssa mahtavasti.



Alkuruoat

Tom Yum Gung (Tulinen kana-katkarapukeitto)


300 g broilerin rintafilettä
1 kanaliemikuutio
400 g kookosmaitoa
2 cm pala raastetua inkivääriä
sitruunaruohon varsi
2 valkosipulinkynttä
reilusti tuoretta korianteria
2 chiliä (maun mukaan mutta tulista kuuluisi olla)
2 rkl kalakastiketta
1 rkl sokeria
suolaa
limen mehua ja raastettua kuorta
150 g isoja katkarapuja
pilkottua kevätsipulia

Keitetään broilerit kypsiksi (n 30 min) jonka jälkeen viipaloidaan sopivan kypsiksi. Lisätään kattilaan kookosmaito, sitruunaruohjo, inkivääri, valkosipuli ja chilit sekä sokeri, suola ja kalakastike. Annetaan hautua parikymmentä minuuttia. Lisätään lopuksi keittoon katkaravut, limenmehu, korianteri ja purjo ja haudutetaan vielä pari minuuttia.

Wontonit

Öljyä paistamiseen

Taikina

1 muna
3-4 dl jauhoja
1 tl suolaa
tarvittaessa vettä

Täyte

200 g jauhelihaa
kevätsipulia
raastettua inkivääriä
chiliä
valkosipulia
suolaa ja pippuria
soijaa
korianteria
2 rkl sesamöljyä

Vaivataan taikina tasaiseksi ja jätetään kylmään puoleksi tunniksi. Tehdään sillä välin täyte, eli hienonnetaan ainekset ja sekoitetaan nämä kulhossa. Tämän jälkeen kaulitaan taikina noin millin paksuiseksi levyksi ja leikataan siitä halkaisijaltaan noin 10 cm kiekkoja. Asetetaan teelusikallinen täytettä taikinan päälle, kostutetaan vedellä tämän reunat ja sormilla rypytetään nyytti umpeen. Tähän vaiheeseen wontonit voidaan tehdä jo hyvissä ajoin ja säilyttää sitten jääkaapissa paisamista varten. Nyytit voidaan höyryttää tai keittää vedessä, kypsiksi mutta tällä kertaa halusimme näistä rapeakuorisia ja uppopaistoimme ne öljyssä noin 3-4 minuutin ajan.

Pääruoat

Salaatti

kiinankaalia
hunajamelonia
ananasta
purjoa
kurkkua
tomaattia

Kai Yang (Grillattua thaikanaa) ~6 annosta

1 kg broilerin koipireisiä
1 rkl raastettua inkivääriä
3 valkosipulin kynttä
1/2 tl kuminoita
1 tl mustapippuria
4 tl sokeria
2 tl paprikaa
1 tk kuivattua chiliä
1 tl murskattua korianterin siemeniä
3 rkl öljyä

Katkaistaan koivet nivelen kohdalta ja leikataan viillot lihojen paksumpiin kohtiin. Hienonnetaan mausteet huhmereessa ja lisätään joukkoon inkivääri ja valkosipuli. Levitetään marinadi lihojen pintaan ja jätetään maustumaan muutamaksi tunniksi. Kypsennyksen voidaan hoitaa esimerkiksi siten että paistetaan koivet uunissa lähes kypsiksi jonka jälkeen grillissä viimeistellään tuotos.

Udang (Chili-Katkarapuvartaat)

jättikatkarapuja
luumutomaatteja

kurkkua

Marinadi

1 valkosipulin kynsi
1 rkl raastettua inkivääriä
1 silputtu chili
2 tl sokeria
2 rkl soijaa
1 rkl sesamöljyä
1 rkl limen mehua
suolaa
korianteria

Sekoitetaan ainekset kulhossa ja lisätään katkaravut marinoitumaan pariksi tunniksi. Pujoitellaan sitten ravut pilkotun kurkun ja luumutomaattien kanssa vartaisiin ja kypsennetään grillissä noin 5 minuuttia.


Paistettu riisi

keitettyä thairiisiä annosten mukaan
150 g katkarapuja

puolikas purjo viipaloituna

100 g herneitä

2 munaa

pari valkosipulin kynttä
raastettua inkivääriä
2 rkl soijaa

3 rkl sesamöljyä

tuoretta korianteria ja kevätsipulia


Keitetään riisi paketin ohjeen mukaan. Kuumennetaan wokissa öljy, lisätään purjot, valkosipuli, inkivääri ja soija. Paistetaan hetki jonka jälkeen lisätään pannuun keitetty riisi. Paistetaan hetki jonka jälkeen rikotaan sekaan munat sekä lisätään herneet ja katkaravut. Jatketaan paistamista reipas minuutti ja koristellaan korianterilla, thaibasilikalla ja kevätsipulilla.

Kastikkeet

Nam Prik (Thai-dippi)

1 rkl sesamöljyä
2 rkl kalakastiketta
3 murskattua valkosipulin kynttä
2 rkl raastettua inkivääriä
1-3 hienonnettua tuoretta chiliä
2 rkl silputtua korianteria
4 rkl sokeria
3 rkl soijaa
1 rkl limen mehua

Kuumennetaan öljy wokissa, lisätään kalakastike, valkosipuli, chilit ja inkivääri. Paistetaan noin minuutti ja nostetaan liedeltä. Lisätään lopuksi korianteri, sokeri, soija ja limen mehu.

Sambal Kecap (Chili-valkosipuli-sambal)

1 murskattu valkosipulin kynsi
1-2 silputtua chiliä
2 tl sokeria
1 tl tamarindikastiketta
4 rkl soijaa
1 rkl limen mehua

Hienonnetaan valkosipuli ja chilit. Lisätään sokeri, tamarindi- ja soijakastike ja limettimehu.

Sambal Selamat (Kurkkusambal)

1 murskattu valkosipulin kynsi
1 tl fenkolin siemeniä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
1 kevätsipuli
0,5 dl riisiviinietikkaa
1/4 raastettu kurkku

Hienonnetaan morttelissa valkosipuli, fenkolin siemenet, sokeri ja suola. Lisätään viipaloitu kevätsipuli, etikka ja kurkkuraaste.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti