sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Nizzanfilettä oliivi-bearnaisekastikkeella

Pitkästä aikaa pihviä. Perinteisen pippuripihvin ja valkosipuliperunoiden sijaan päätimme tällä kertaa valmistaa sen hieman kesäisimmillä lisukkeilla. Kaupasta suomalaisen ulkofileen kaveriksi kärryihin löysikin tiensä melkoinen kasa kasviksia, joita tarvittiin nizzanfileen tekemiseen. Kastikkeeksi annokselle sopii loistavasti oliivilla maustettu bearnaisekastike, niinkuin Paul Gaylerin 'Pihvi' -kirjassa vinkataan.

Nizzanfilee

2 x 200 g naudan ulkofilettä
2 valkosipulinkynttä
tuoretta timjamia

tuoretta basilikaa

1/2 kesäkurpitsa

1/2 munakoiso
2 paprikaa
2 tomaattia
2 rkl balsamicoa
4 rkl oliiviöljyä


Leikataan kesäkurpitsa, munakoiso, paprikat ja siemenistä poistetut tomaatit viipaleiksi. Sekoitetaan öljy, pilkottu valkosipuli ja yrtit kulhossa. Lisätään pihvit ja kasvikset kulhoon, käännellään hyvin ja annetaan marinoitua vähintään tunti.
Kuumennetaan kaksi paistinpannua, lisätään nokare voita ja paistetaan toisessa kasvikset kullan keltaisiksi ja toisessa pihvit halutun kypsiksi maustaen suolalla ja pippurilla.


Oliivi-Bearnaisekastike

3 rkl valkoviinietikkaa
6 mustaa oliivia
rakuunaa
persiljaa
1 salottisipuli
mustapippuria
2 munankeltuaista

100 g pehmennyttä voita
1 rkl sitruunan mehua
suolaa ja pippuria





Lisätään etikka, pilkottu sipuli, rakuuna ja pippuri pieneen kattilaan. Keitetään hiljaksiin kunnes nestettä on haihtunut noin puolet. Annetaan jäähtyä ja siivilöidään neste posliiniseen kulhoon. Lisätään kulhoon munankeltuaiset ja vatkataan sekaisin. Laitetaan kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle ja vatkataan seosta kunnes keltuaiset saostuu. Lisätään tämän jälkeen osissa pehmennyt voi kunnes seos on tasaisen sakeaa ja kiiltävää. Sekoitetaan lopuksi joukkuun pilkotut oliivit, suola, persilja ja rakuuna.

Lopuksi jaetaan kahdelle lautaselle paistetut kasvikset pohjalle joiden päälle pirskotellaan balsamicoa. Asetetaan kasvisten päälle pihvit ja lopuksi pari lusikallista kastiketta päälle.

1 kommentti: