torstai 25. kesäkuuta 2009

Juhannuksen ryövärinpaisti

Jussit oli ja meni, syksyä kohti siis mennään. Kelit ei oikein suosineet ainakaan täällä Pirkanmaalla mutta onneksi vietettiin yötön yö paikassa missä sisälläkin viihtyi hyvin. Juhannuksena tuli pääosa ruoasta grillailtua hiilillä joka päivänä mutta aattona koitettiin jotain mitä on jo pidemmän aikaa pitänyt testata, eli rosvopaistia.

Sinänsä mikään rosvopaisti kyseessä ollut kun kaupasta rehellisesti rahalla maksaen puolentoista kilon pakastettu karitsan viulu tarttui mukaan. Alunperinhän rosvopaisti on juuri saanut nimensä siitä, että laitumelta haettiin mukaan yksi elukka, siistittiin sisukset, ajeltiin karvat osapuilleen pois, pyöriteltiin savessa, haudattiin leiritulen alle monttuun, peiteltiin maa-aineksella ja odoteltiin muina miehinä aterian kypsymistä piilossa silmiltä. Tai näin ainakin olen jostain muistaakseni lukenut. No, 'rosvopaisti' nimellä itse tätä ruokaa kutsun kaikesta huolimatta.

Valmistus alkoi puolilta päivin lihan siistimisellä kalvoista ja jätettiin marinoitumaan siksi ajaksi, että 'uuni' olisi käyttövalmis. Lihaan piiloteltiin syvälle 5-6 valkosipulin kynttä ja pintaan hierottiin salviaa, timjamia, rosmariinia, rakuunaa, mustapippuria ja suolaa, ja iskettiin pussiin kera reilun lorauksen öljyä. Tämän jälkeen kaivettiin pihalle noin 40 cm syvä monttu jonka pohja ja seinät vuorailtiin kivillä. Monttuun sytytettiin kunnon nuotio jossa polteltiin hyvän kokoisia halkoja kolmisen tuntia siten että monttuun kertyi kunnolla hehkuvia hiiliä. 4 tunnin kuluttua nuotion sytytyksestä käärittiin marinoitunut karitsan palanen yhdessä muutaman lohkotun porkkanan ja sipulin kanssa kolminkertaiseen folioon. Toiseen pakettin käärittiin pestyjä perunoita.

Folionyytit kiikutettiin pihalle ja kaivettiin lapiolla hiilet pois montusta. Aseteltiin varovasti käsiä polttamatta nyytit kuopan pohjalle ja lapioitiin poistetut hiilet näiden päälle. Koko komeus peiteltiin vielä ympäristön maa-aineksella ja varmuuden vuoksi polteltiin tunnin verran pientä nuotiota kuopan päällä. Kokemusta kun ei tosiaan ollut niin melko arvuutteluksi meni kypsyykö vai palaako ruoat.

Koska juhannukseen kuulee oleellisesti sauna ja kokko, ja koska sen verran myöhäiseksi meni paistin kuoppaan laitto, venyi muhimisaika loppujen lopuksi melkein kahdeksaan tuntiin. Jännityksellä iltamyöhällä kaivettiin koko komeus ylös maasta arvuutellen löytyykö sieltä hiiltynyt köntti vai raakaa lihaa mutta mitä vielä. Lopputulos oli juurikin sellainen mitä toivoa sopii: lähes lusikalla syötävä, kaikki mehunsa säilyttänyt paisti joka oli ottanut mukavasti makua pehmenneistä porkkanoista ja sipuleista. Folion sisältä pystyi valuttamaan vielä reilun desin lientä josta suolaripauksen kanssa syntyi oiva soosi. Ainut pieni miinus oli perunanyytin kääriminen vain yksinkertaiseen folioon joka oli päästänyt hieman hiekkaa sisäänsä. Muuten aivan loistavasti onnistunut yllätys jonka valmistus loppujen lopuksi oli hyvinkin helppoa, varsinkin seuraavan paistin nyt kun on valmiiksi vuorattu kuoppa pihassa odottamassa.


Rosvopaisti

1,5 kg lammasta/karitsaa/muuta lihaa
3 sipulia

3
porkkanaa
perunoita

1 dl öljyä

5-6 valkosipulin kynttä

yrttejä (esim. rakuuna, rosmariini, salvia, timjami)

suolaa ja pippuria


+ nuotio, lapio, kiviä, foliota ja aikaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti