![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTOPbKOUypCZWIcnLvKOSbWgs7B0bdeEiVhzEUn8sH3ZPkr_LHeDkl7S04nYkM93-Q0C4dnf2Wm7v9I3svUc_xCCfdVSlA4r8wt1FPzhdCM9UcGh-ue8GygjJ-OzLvy9E7L3Nx2YItmQs/s320/menu_kreikka.jpg)
Jamas!
Pari viikkoa sitten pidettiin porukalla Kreikkalainen ilta. Ruokia tehtiin ja syötiin yhdessä, ouzon ja viinin säestyksellä. Kelit tosin eivät vain täysin meitä suosineet, ja lähinnä mieleen tulikin semmoinen lokakuun Kreikan ilmasto. Mutta eipä tuo loppujen lopuksi juuri haitannut vaan mukavaa oli.
Mezet
Marinoidut sardiinit eli muikut
500 g pieniä muikkuja
reilusti suolaa
1-2 dl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl punaviinietikkaa
2 murskattua valkosipulin kynttä
mustapippuria
persiljaa
2 rkl sitruunan mehua
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWSSQSeePXPqCePihTgtVevnJg9Mi23dQ-JD4eUURMiOmHCdRxF2loJ9tUfE4-qOiIdG1YfCIcm2XOIB6A6aHltCAoS9AdqDCocumK-vpbqFO4rTZqCU46VfpdUqS-eTyJlX8uLPAw2Y8/s320/meze.jpg)
Poistetaan muikuista selkäruoti ja pyrstö. Levitetään keraamiseen astiaan pohjalle reilukerros hienoa merisuolaa. Tämän päälle kerros muikkuja, päälle suolaa ja niin edelleen. Suolaa saa käyttää siis reilusti. Jätetään muhimaan yön 12-24 tunniksi.
Pestään seuraavana päivänä kalat vedellä jotta ylimääräinen suola lähtee pois. Sekoitetaan kulhossa loput aineet, ja kaadetaan astiaan kalojen päälle marinoitumaan 6-12 tunniksi. Lopputulos maistuu erityisen hyvältä ouzo-lasillisen kera, kuten muutkin mezet.
Kreikkalaiset lihapullat
800 g jauhelihaa
2 munaa
~1 dl korppujauhoja
reilusti minttua ja persiljaa
suolaa, mustapippuria
reilusti öljyä uppopaistoon
Tehdään taikina vaivaamalla ainekset sekaisin. Yrttejä saa käyttää reilusti. Kuumennetaan laakeassa pannussa (wokissa) pari cm öljyä, jossa paistetaan pullat rapean ruskeiksi.
Aioli
4 huoneenlämpöistä munankeltuaista
~1-2dl oliivi- tai/ja rypsiöljyä
4 valkosipulin kynttä
mustapippuria
suolaa
2 rkl sitruunanmehua
1 rkl valkoviinietikkaa
Erotellaan keltuaiset korkeaan kulhoon, lisätään valkosipulin kynnet ja pyöräytetään sauvasekoittimella sekaisin. Lisätään tasaisesti öljyä norona sekoittimen käydessä, kunnes majoneesi on koostumukseltaan sopivan jähmeää ja kiiltävää. Lopuksi sekoitetaan joukkoon etikka, sitruunanmehu ja mausteet.
Tzatziki
4 dl luonnonjogurttia
puolikas kurkku
pari musrskattua valkosipulin kynttä
suolaa
Raastetaan kurkku ja valutetaan raasteesta sekä jogurtista isommat nesteet pois. Sekoitetaan kulhossa valkosipulin ja suolan kanssa.
Grillattu holloum-juusto
Viipaloidaan juusto, grillataan muutama minuutti per puoli siten että pinta saa mukavasti väriä. Tarjotaan sitruunan viipaleiden kanssa.
Mez-pöydässä tarjolla oli lisäksi erinomaista feta-pinaattioliivi piirasta, jonka reseptiä ei tullut tosin kirjoiteltua ylös.
Pääruoat
Kreikkalainen salaatti
salaattia
kurkkua
tomaattia
mustia oliiveja
fetaa
punasipulia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwafSSjmB_qpx5_H1SKwe8ngUG2FPsVUtcy9qpH5JMCJGdgFnF0JrUKasg-wB7cb5bZYsIlRVXbFOG1Qliw3KR9-klz1chPtm5gEPg8oS0dcQMH8asq7KpxbTg_vI6_mytJHhzDNUqB1w/s320/kreikka_ruoat.jpg)
Peruna-tomaatti-munakoiso-kesäkurpitsa vuoka (n. kymmenelle)
1,5 kg perunoita
2 munakoisoa
2 kesäkurpitsaa
800 g tomaatteja
2 dl öljyä
suolaa ja pippuria
Pilkotaan perunat ja kasvikset siivuiksi. Ladotaan suureen vuokaan kerroksittain lisäten väleihin suolaa ja pippuria. Kaadetaan päälle reilusti öljyä ja paistetaan 200 C noin tunnin verran.
Souvlakivartaat
1 kg porsaan filettä/tai paistia
1 kg broilerin filettä
paprikaa
öljyä
sitruunan mehua
rosmariiniä, persiljaa, minttua, timjamia
suolaa
Leikataan lihat sopiviksi paloiksi. Sekoitetaan öljystä ja yrteistä marinadi johon lihat laitetaan maustetumaan pariksi tunniksi. Pujotellaan lihan palat paprikan siivujen kanssa liotettuihin puuvartaisiin ja grillataan mielellään hiilillä kypsiksi.
Lisäksi pääruokavalikoimaan kuului erinomaista lampaasta tehtyä pitkään haudutettua stifadoa, jonka ohjetta itselleni ei valitettavasti tullut kirjattua ylös. Periaattessa tärkeimmät raaka-aineet tuohon ovat: reilusti hyvää punkkua, tomaattimurskaa, kanelitanko, ja sipulia ja lammasta/nautaa suunnilleen saman verran (0.8kg/1.2kg).
Jälkiruoaksi loppuillasta vielä oli tarjolla paahdettuja pähkinöitä, hunajaa ja luonnonjogurttia sekä makeaa piirasta.
Kaiken kaikkiaan olivat kyllä loistavia ruokia kaikki!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiObMHcYsgZfc6dhD1ci9nm5YTKO5NAZZoXRWnvVKSCQJU8LQV14e4XaIpHlsZLHdyOu8c83RbD09EmcRWsjImWH9nCgGjntmIK8rud1VoZQui6X9I9dHxE1OTfmhrqCYljCiy9Zngrex8/s320/annos.jpg)
Kreikkalaiset lihapullat
800 g jauhelihaa
2 munaa
~1 dl korppujauhoja
reilusti minttua ja persiljaa
suolaa, mustapippuria
reilusti öljyä uppopaistoon
Tehdään taikina vaivaamalla ainekset sekaisin. Yrttejä saa käyttää reilusti. Kuumennetaan laakeassa pannussa (wokissa) pari cm öljyä, jossa paistetaan pullat rapean ruskeiksi.
Aioli
4 huoneenlämpöistä munankeltuaista
~1-2dl oliivi- tai/ja rypsiöljyä
4 valkosipulin kynttä
mustapippuria
suolaa
2 rkl sitruunanmehua
1 rkl valkoviinietikkaa
Erotellaan keltuaiset korkeaan kulhoon, lisätään valkosipulin kynnet ja pyöräytetään sauvasekoittimella sekaisin. Lisätään tasaisesti öljyä norona sekoittimen käydessä, kunnes majoneesi on koostumukseltaan sopivan jähmeää ja kiiltävää. Lopuksi sekoitetaan joukkoon etikka, sitruunanmehu ja mausteet.
Tzatziki
4 dl luonnonjogurttia
puolikas kurkku
pari musrskattua valkosipulin kynttä
suolaa
Raastetaan kurkku ja valutetaan raasteesta sekä jogurtista isommat nesteet pois. Sekoitetaan kulhossa valkosipulin ja suolan kanssa.
Grillattu holloum-juusto
Viipaloidaan juusto, grillataan muutama minuutti per puoli siten että pinta saa mukavasti väriä. Tarjotaan sitruunan viipaleiden kanssa.
Mez-pöydässä tarjolla oli lisäksi erinomaista feta-pinaattioliivi piirasta, jonka reseptiä ei tullut tosin kirjoiteltua ylös.
Pääruoat
Kreikkalainen salaatti
salaattia
kurkkua
tomaattia
mustia oliiveja
fetaa
punasipulia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwafSSjmB_qpx5_H1SKwe8ngUG2FPsVUtcy9qpH5JMCJGdgFnF0JrUKasg-wB7cb5bZYsIlRVXbFOG1Qliw3KR9-klz1chPtm5gEPg8oS0dcQMH8asq7KpxbTg_vI6_mytJHhzDNUqB1w/s320/kreikka_ruoat.jpg)
Peruna-tomaatti-munakoiso-kesäkurpitsa vuoka (n. kymmenelle)
1,5 kg perunoita
2 munakoisoa
2 kesäkurpitsaa
800 g tomaatteja
2 dl öljyä
suolaa ja pippuria
Pilkotaan perunat ja kasvikset siivuiksi. Ladotaan suureen vuokaan kerroksittain lisäten väleihin suolaa ja pippuria. Kaadetaan päälle reilusti öljyä ja paistetaan 200 C noin tunnin verran.
Souvlakivartaat
1 kg porsaan filettä/tai paistia
1 kg broilerin filettä
paprikaa
öljyä
sitruunan mehua
rosmariiniä, persiljaa, minttua, timjamia
suolaa
Leikataan lihat sopiviksi paloiksi. Sekoitetaan öljystä ja yrteistä marinadi johon lihat laitetaan maustetumaan pariksi tunniksi. Pujotellaan lihan palat paprikan siivujen kanssa liotettuihin puuvartaisiin ja grillataan mielellään hiilillä kypsiksi.
Lisäksi pääruokavalikoimaan kuului erinomaista lampaasta tehtyä pitkään haudutettua stifadoa, jonka ohjetta itselleni ei valitettavasti tullut kirjattua ylös. Periaattessa tärkeimmät raaka-aineet tuohon ovat: reilusti hyvää punkkua, tomaattimurskaa, kanelitanko, ja sipulia ja lammasta/nautaa suunnilleen saman verran (0.8kg/1.2kg).
Jälkiruoaksi loppuillasta vielä oli tarjolla paahdettuja pähkinöitä, hunajaa ja luonnonjogurttia sekä makeaa piirasta.
Kaiken kaikkiaan olivat kyllä loistavia ruokia kaikki!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiObMHcYsgZfc6dhD1ci9nm5YTKO5NAZZoXRWnvVKSCQJU8LQV14e4XaIpHlsZLHdyOu8c83RbD09EmcRWsjImWH9nCgGjntmIK8rud1VoZQui6X9I9dHxE1OTfmhrqCYljCiy9Zngrex8/s320/annos.jpg)
Jahas, jotain tällaista mun täytyykin seuraavaksi suostutella lähipiirini tekemään kanssani ;)
VastaaPoistaSuositellaan kyllä varauksetta! Meillä seuraavaksi vuorossa olisi thaimaalainen ilta. Nyt vaan säätiedotuksia tarkkailemaan koskas sitä olisi +35 C ja suhteellinen ilmankosteus 70%..
VastaaPoista