keskiviikko 17. kesäkuuta 2009

Jamas! - Kreikkalainen ilta




Jamas!

Pari viikkoa sitten pidettiin porukalla Kreikkalainen ilta. Ruokia tehtiin ja syötiin yhdessä, ouzon ja viinin säestyksellä. Kelit tosin eivät vain täysin meitä suosineet, ja lähinnä mieleen tulikin semmoinen lokakuun Kreikan ilmasto. Mutta eipä tuo loppujen lopuksi juuri haitannut vaan mukavaa oli.


Mezet

Marinoidut sardiinit eli muikut

500 g pieniä muikkuja
reilusti suolaa
1-2 dl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa

2 rkl punaviinietikkaa
2 murskattua valkosipulin kynttä
mustapippuria

persiljaa

2 rkl sitruunan mehua

Poistetaan muikuista selkäruoti ja pyrstö. Levitetään keraamiseen astiaan pohjalle reilukerros hienoa merisuolaa. Tämän päälle kerros muikkuja, päälle suolaa ja niin edelleen. Suolaa saa käyttää siis reilusti. Jätetään muhimaan yön 12-24 tunniksi.
Pestään seuraavana päivänä kalat vedellä jotta ylimääräinen suola lähtee pois. Sekoitetaan kulhossa loput aineet, ja kaadetaan astiaan kalojen päälle marinoitumaan 6-12 tunniksi. Lopputulos maistuu erityisen hyvältä ouzo-lasillisen kera, kuten muutkin mezet.

Kreikkalaiset lihapullat

800 g jauhelihaa
2 munaa
~1 dl korppujauhoja

reilusti minttua ja persiljaa

suolaa, mustapippuria

reilusti öljyä uppopaistoon

Tehdään taikina vaivaamalla ainekset sekaisin. Yrttejä saa käyttää reilusti. Kuumennetaan laakeassa pannussa (wokissa) pari cm öljyä, jossa paistetaan pullat rapean ruskeiksi.

Aioli

4 huoneenlämpöistä munankeltuaista
~1-2dl oliivi- tai/ja rypsiöljyä

4 valkosipulin kynttä

mustapippuria

suolaa

2 rkl sitruunanmehua

1 rkl valkoviinietikkaa

Erotellaan keltuaiset korkeaan kulhoon, lisätään valkosipulin kynnet ja pyöräytetään sauvasekoittimella sekaisin. Lisätään tasaisesti öljyä norona sekoittimen käydessä, kunnes majoneesi on koostumukseltaan sopivan jähmeää ja kiiltävää. Lopuksi sekoitetaan joukkoon etikka, sitruunanmehu ja mausteet.

Tzatziki

4 dl luonnonjogurttia
puolikas kurkku

pari musrskattua valkosipulin kynttä

suolaa

Raastetaan kurkku ja valutetaan raasteesta sekä jogurtista isommat nesteet pois. Sekoitetaan kulhossa valkosipulin ja suolan kanssa.

Grillattu holloum-juusto

Viipaloidaan juusto, grillataan muutama minuutti per puoli siten että pinta saa mukavasti väriä. Tarjotaan sitruunan viipaleiden kanssa.


Mez-pöydässä tarjolla oli lisäksi erinomaista feta-pinaattioliivi piirasta, jonka reseptiä ei tullut tosin kirjoiteltua ylös.


Pääruoat

Kreikkalainen salaatti

salaattia
kurkkua

tomaattia
mustia oliiveja

fetaa
punasipulia



Peruna-tomaatti-munakoiso-kesäkurpitsa vuoka (n. kymmenelle)

1,5 kg perunoita
2 munakoisoa
2 kesäkurpitsaa
800 g tomaatteja
2 dl öljyä

suolaa
ja pippuria

Pilkotaan perunat ja kasvikset siivuiksi. Ladotaan suureen vuokaan kerroksittain lisäten väleihin suolaa ja pippuria. Kaadetaan päälle reilusti öljyä ja paistetaan 200 C noin tunnin verran.

Souvlakivartaat
1 kg porsaan filettä/tai paistia
1 kg broilerin filettä
paprikaa

öljyä

sitruunan mehua
rosmariiniä, persiljaa, minttua, timjamia

suolaa


Leikataan lihat sopiviksi paloiksi. Sekoitetaan öljystä ja yrteistä marinadi johon lihat laitetaan maustetumaan pariksi tunniksi. Pujotellaan lihan palat paprikan siivujen kanssa liotettuihin puuvartaisiin ja grillataan mielellään hiilillä kypsiksi.


Lisäksi pääruokavalikoimaan kuului erinomaista lampaasta tehtyä pitkään haudutettua stifadoa, jonka ohjetta itselleni ei valitettavasti tullut kirjattua ylös. Periaattessa tärkeimmät raaka-aineet tuohon ovat: reilusti hyvää punkkua, tomaattimurskaa, kanelitanko, ja sipulia ja lammasta/nautaa suunnilleen saman verran (0.8kg/1.2kg).

Jälkiruoaksi loppuillasta vielä oli tarjolla paahdettuja pähkinöitä, hunajaa ja luonnonjogurttia sekä makeaa piirasta.

Kaiken kaikkiaan olivat kyllä loistavia ruokia kaikki!




2 kommenttia:

  1. Jahas, jotain tällaista mun täytyykin seuraavaksi suostutella lähipiirini tekemään kanssani ;)

    VastaaPoista
  2. Suositellaan kyllä varauksetta! Meillä seuraavaksi vuorossa olisi thaimaalainen ilta. Nyt vaan säätiedotuksia tarkkailemaan koskas sitä olisi +35 C ja suhteellinen ilmankosteus 70%..

    VastaaPoista