lauantai 23. toukokuuta 2009

Lihapullia, perunoita ja salaattia, Italiasta

Viime viikonloppuna tehtiin lihapullia, perunoita ja salaattia. Vuorossa ei tosin ollut ihan peräpohjolalaiset pullat ruskealla kastikkeella mummon muusin ja kurkun kera, vaan kattauksen vaikutteet ovat kotoisin hieman etelämpää. Ehkäpä tämä annoksen nimestäkin käy ilmi: Polpettine a vino rosso.

Olemme näitä useasti ennenkin tehneet ja kovasti pitäneet. Raaka-aineita hieman muuttamalla jauhelihakin taipuu kyllä mitä moninaisimpiinkin ruokiin. Lisukkeeksi näille sopii esimerkiksi lohkoperunat, kuten itse teimme.

Lihapyörykät punaviinikastikkeessa (vinkkiä kirjasta Kokataan yhdessä italialaisittain)


2 viipaletta paahtoleipää
1/2 dl maitoa
kaheksisen siivua kylmäsavustettua kinkkua
nippu persliljaa
400 g naudan jauhelihaa
1 rkl kapriksia
2 rkl raastettua parmesania
1 sipuli
1 porkkana
1 sellerinvarsi
2 rkl oliiviöljyä
1 tlk tomaattimurskaa
1-2 dl punkkua
suolaa, mustapippuria


Ensin laitetaan paahtoleivät ilman reunojaan maitoon turpoamaan. Pilkotaan kinkku, perslilja ja kaprikset ja vaivataan nämä parmesaanin, jauhelihan ja pehmenneen leivän kanssa massaksi. Pyöräytetään tästä pullat, joita tulee noin parikymmentä.
Silputaan sipuli, porkkana ja varsiselleri, kuumennetaan öljy ja paistetaan kasviksia hetki suurella pannulla/wokilla. Siirretään kasvikset pannun reunoille ja lisätään keskelle pullat jotka ruskistetaan kauttaaltaan.
Lisätään pannulle punaviini ja tomaattimurska, ja jätetään hautumaan. Lopuksi maustetaan suolalla ja pippurilla.

Appelsiini-fenkoli salaatti (kahdelle)


1-2 appelsiinia
1 fenkoli
mustia oliiveja
1 punasipuli
tuoretta rosmariinia ja persiljaa
1 rkl punaviinietikkaa
suolaa, mustapippuria
4 rkl oliiviöljyä




Kuoritaan fenkolin uloin kerros, lohkotaan ja viipaloidaan se ohuiksi siivuiksi. Kuoritaan punasipuli ja appelsiini ja leikataan nämäkin renkaiksi ja siivuiksi. Silputaan rosmariini ja persilja, ja sekoitetaan nämä etikan, öljyn, suolan ja pippurin kanssa.
Kasataan salaatti lautaselle: alimmaksi fenkoli, sitten appelsiinit, päälle punasipuli ja oliivit. Lopulta kuorrutetaan koko komeus kastikkeella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti