keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Soppaa ja leipää

Tänään piti tehdä jotain suhteellisen nopeahkoa ja helppoa, kun kaupassa käyntikin venähti melko myöhäiseksi ja jalkapalloakin piti ehtiä sohvalle katsomaan. Päätettiin pyöräyttää joku keitto ja kylkeen Club Sandwichit. Aluksi suunnitelmissa oli tehdä perinteistä tomaattikeittoa mutta kallistuttiin kokeilemaan fenkolisoppaa.

Fenkolisosekeitto (vinkkiä kirjasta Ruokatorstai)

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
pari (~300 g ) fenkolia
raastettua appelsiinin kuorta
3 dl kanalientä
0,5 dl ruokakermaa
suolaa ja valkopippuria
nokare voikkoa ja oliiviöljyä

Hienonna sipulit ja kuullota viitisen minuttia voin kanssa kattilassa. Pilko fenkolit suikaleiksi ja lisää kattilaan oliiviöljylorauksen kera. Annetaan hautua hiljaisella lämmöllä sillon tällön sekoitellen vartin verran. Lisää kanaliemi (kuutiosta) ja pari teelusikkaa raastettua appelsiinin kuorta ja jätä porisemaan vartiksi. Kun fenkolit ovat pehmenneet, pyöräytä sauvasekoittimella tasaiseksi ja lisää samalla tilkka kermaa.


Club Sandwich

2 tomaattia
1 punasipuli
salaattia
grillattua broilerin filettä (kaupan tiskiltä)
pekonia
paahtoleipää

Majoneesia, johon

1 munankeltuainen
rypsiöljyä
1 tl sinappia
1 tl valkoviinietikkaa
suolaa ja valkopippuria

Paista ensin pekonit, pari siivua per leipä. Viipaloi tomaatit, punasipuli ja broileri. Pesä ja kuivaa salaatti. Valmistetaan majoneesi: yksi huoneenlämpöinen munankeltuainen kulhoon, perään etikka, suolaa ja valkopippuria. Valutetaan öljyä hiljalleen kulhoon samanaikaisesti sauvasekoittimella tahnaa pyörittäen. Kunnes sopivan jähmeää, lisätään sinappi ja tarkistetaan maku.

Paahdetaan kevyesti leivät jotta pinta rapsakoituu vähän. Levitetään pinnoille majoneesia ja kasataan muut ainekset kahden leivän väliin. Halkaistaan kolmioiksi ja kiinnitetään hammastikuilla jottei leviä.
Sandwichit maittoivat taas kuten aina. Keitto oli mukava yllätys. Tosi raikas ja keväinen, jossa yhdistyi fenkolin vähän anismainen maku ja appelsiinin makeus. Tuoretta leipää olisi kyllä vielä kaivannut valmiin paahtoleivän sijasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti