Lauantaina vuorossa oli yksi nykyisistä suosikkiruoistamme eli paistettua kirjolohta ja pinaattihöystöä, joka alun perin Ruokatorstai kirjasta löydettiin. Itse olin pitkään karsastanut pinaattia kaikessa muodossaan mutta tähän höystöön se kyllä sopii erinomaisesti, ja nykyään pinaattia voidaan meilläkin jo myös muissakin yhteyksissä harkita. Tätä täytyy kyllä kesällä koittaa tehdä muurikalla, on nimittäin oikeasti hyvää.
Lohta ostaessa nykyään tulee useimmmiten valittua kirjolohta merilohen sijaan. Omasta mielestä kirjolohi maistuu paremmalle kuin norjalainen tehosyötetty kassilohi. Lisäksi merilohen fileet on usein lähemmäs kymppikiloisesta kalasta veistetty, jolloin liha on todella karkeasyistä. Yleensä vielä hintakin kirjolohella on kaiken lisäksi matalampi.
Paistettu lohi
200-300 g kirjolohen filettä / nuppi
mustapippuria ja suolaa
voita
Poistetaan fileestä mahdolliset ruodot. Leikataan ihan peruspaloiksi tai tehdään perhospihvit. Paistetaan voissa nopeasti muutama minuutti per puoli siten että jää keskeltä mehukkaaksi, maustaen ripauksella mustapippuria ja suolaa. Jos käytetään normaaleja filepalasia, paistetaan mielellän vain nahkapuolelta ja haudutetaan foliohatun kanssa 'kypsäksi'.
Pinaattihöystö
100-200 g tuoretta pinaattia / nuppi kirsikkatomaatteja
4-6 siivua pekonia
1 punasipuli
puoli pussia (~40 g) pinjansiemeniä
oliiviöljyä
1 rkl balsamicoviinietikkaa
Poistetaan pinaatinlehdistä paksuimmat ruoteet ja hienonnetaan kevyesti. Pilkotaan samalla kirsikkatomaatit ja siivutetaan sipuli. Paahdetaan pinjansiemenet kuumalla pannulla ilman öljyä. Paistettaan tämänjälkeen pekonit rapsakoiksi ja nostetaan pois. Pyyhitään pannu, lisätään oliiviöljy ja kuullotetaan punasipulit nopeasti. Lisätään joukkoon pinaatit ja puolitetut tomaatit. Paistetaan vain muutama minuutti jottei tomaatit kypsy, lisätään pilkottu pekoni ja balsamico. Nostetaan pois liedeltä ja kasataan lautaselle pinjansiementen kera.
Loistavan makuista, suositellaan lämpimästi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti