perjantai 16. heinäkuuta 2010

Habanerosoosi

Kesä se pistää kunnolla parastaan ja lämpöä riittää. Alkukesästä saatiin kasvihuone pihaan pystyyn ja chilit sekä tomaatit ainakin nauttivat keleistä. Jos vaan ei poikkeuksellisen kylmää loppukesää tule niin raaka-aineita tulisemmille ruoille pitäisi riittää mainiosti tänä vuonna. Jokusista lajeista on jo ensimmäisiä maistiaisia saatu mutta suurin osa vielä kukkii ja kasvattelee palkojaan. Ensimmäistä kesää kun kunnolla chilejä kasvatellaan niin uusien lajien kypsymistä ei malttaisi millään odottaa.

Nyt jo puolitoistavuotiaat tavalliset mutta hyvinkin mainion hedelmällisen makuiset oranssit habanerot on kypsytellyt jo useamman kymmenen hedelmää. Habanerot sinällään ovat omaan makuun hieman turhan tulisia sinällään popsittaviksi mutta erilaisiin kastikkeisiin nuo sopivat loistavasti. Pikku hiljaa tulisuudensietokykykin tosin kasvaa eikä nuo enää niin mahdottomia olekaan.

Seuraavanlaista soosia on tullut tehtyä muutamia kertoja aina hieman parannellen. Tässä viimeisin versio kastikkeesta joka tuntuu säilyvän hyvin vähintään useita viikkoja jääkaapissa.

Habanerosoosi

4 oranssia habaneroa (toki oman maun mukaan, ensi kerralla ehkä vähän enemmän..)
5 valkosipulin kynttä
1 punasipuli

2 tomaattia

1 porkkana

1 limen mehu

0,5 dl omenaviinietikkaa

0,5 dl omenamehua

3 rkl oliiviöljyä

0,5 dl vaaleaa siirappia

1,5 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1 tl jeeraa


Hienonnetaan kasvikset ja habanerot. Kuumennetaan pienessä kattilassa öljy, kuullotetaan sipuleita minuutti. Lisätään tomaatti ja porkkana ja kuullotellaan pari minuuttia. Lisätään limenmehu, omenamehu, etikka ja siirappi ja keitellään vartin verran. Maustetaan soosi jonka jälkeen lopuksi pilkotut habanerot sekaan. Keitetään vielä minuutti jonka jälkeen sauvasekoittimella koko komeus hienoksi. Lopuksi purkitetaan keitettyihin pilttipurkkeihin ja jääkaappiin odottelemaan käyttöä.

Tosiaan avattu purkkikin on meillä säilynyt vähintään sen pari-kolme viikkoa minkä ajan on riittänyt. Kastike on loistavaa muun muassa grillatun possun marinointiin sekä dippi kastikkeen maustamiseksi.

Nykyään ei juuri valmiita dippejäkään tule ostettua sipsejä varten vaan asian hoitaa esim. seuraava:

1 prk kermaviiliä

2 rkl habaneerosoosia

1 tl sherryviinietikkaa

1 tl paprikaa

2 tl sokeria

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

+ maun mukaan tuoretta chiliä tahi yrttejä

1 kommentti:

  1. Kuulostaa hyvältä tuo habanerokastike! Turussa Cantina Azteca -ravintolassa tarjotaan ihan hullun hyvää habanerosoossia, joka vaikuttaisi aika pitkälti samanlaiselta kuin tuo sun reseptisi. Täytyy testata!

    VastaaPoista