perjantai 10. huhtikuuta 2009

Pääsiäinen

Juhlapyhä tarkoittaa samaa kuin hyvä ruoka. Sitä odottaa, ja kaikki muu mukava pyhäpäivissä tulee ikään kuin plussana päälle.

Jostain itselleni hieman epäselväksi jääneestä syystä pääsiäiseen kuuluu oleellisena osana lammas, hieman samalla tavoin kuin joulu on yhtä kuin sian takamus. Poikkeuksen eri juhliin perinteisesti kuuluvista ruoista voidaan lukea Wappupäivään tyypillisesti kuuluvat suolasilli, perunasalaatti ja nakit, joiden syömisen syy selvisi erityisesti menneinä opiskeluvuosina. Sinänsä erilaisiin juhliin kuuluvat perinteet ovat hieno asia: esimerkiksi pääsiäisen ansiosta olen itsekin tutustunut ja tykästynytkin lampaaseen, osana ihmisen ruokavaliota siis.

Se pohjustuksesta, muutamana aiempana pääsiäisenä olemme tehneet suhteellisen perinteisiä lampaan paisteja, pakasteista luonnollisesti. Ihan hyviähän nuokin makujensa puolesta ovat olleet mutta tänä vuonna päätimme koittaa jotain hieman erilaista.

Johtuen naisen jonkinasteisesta mieltymättömyydestä lihapitoisuudeltaan alle sataprosenttisiin eläinkunnan raaka-aineisiin eli ns. 'nitkalihoihin', ajattelimme kokeilla lampaan paistin sijasta hieman nuoremman yksilön sisäfilettä. Koko menuksi lukuisia reseptejä selaillen muodostui pitkäperjantain illalliseksi karitsan sisäfilettä valkosipulikastikkeella ja rosmariini-valkosipuliperunoita.

Harrastelijakokkailijoina, ja varsinkin ihkauusia reseptejä kokeiltaessa, ruoanlaitossa melkeimpä vaikeinta on tekemisten ajoitus. Tällä kertaa tämäkin onnistui loistavasti eli osapuilleen näin: kastike tulille, perunoiden valmistelu ja uuniin, lihan valmistelu ja nopea ruskistus, uunin sammutus, kastikkeen suurustus ja lopulta lihan 'kypsennys'.


Valkosipulikastike (J.Sukulaa muunnellen kirjasta 'Nautitaan ja kokkaillaan, kokkaillaan ja nautitaan')

0.5 l hätäisen miehen lihalientä eli kiehuvaa vettä ja kuutio
0,25 dl sokeria
porkkana
palsternakka
pala selleriä
10 kynttä valkosipulia
1 sipuli
pari desiä punaviiniä
muutama rkl omenaviinietikkaa
valko- ja mustapippuria
laakerinlehti
oksa tuoretta timjamia
pari rkl maizenaa

Yksinkertaista valmistaa: Pilkotaan juurekset ja puolet valkosipuleista, lisätään ruskistettuun sokeriin etikan ja lihaliemen kanssa. Seuraavaksi sekaan mausteet jonka ja jätetään kiehumaan kasaan ilman kantta. Vartti ennen muiden valmistumista siivilöidään sattumat pois jonka jälkeen lisätään loput valkosipalit viipaloituina, haudutetaan kymmenisen minuuttia ja suurustetaan lopuksi maizena-punkkuseoksella.


Rosmariini-valkosipuliperunat (vinkkiä Gino D'Acampon kirjasta 'Fantastico!')

800 g jauhoisia perunoita
5 rkl oliiviöljyä
reilusti valkosipuleita
muutama rkl tuoretta rosmariinia
suolaa ja pippuria

Ensiksi uuni lämpiämään 200 C asteeseen. Pestään perunat, laitetaan kattilaan, kiehautetaan ja keitetään jokunen minuutti koosta riippuen. Samalla kaadetaan öljy uunivadille ja laitetaan uuniin kuumiamaan. Tämän jälkeen pilkotaan kiehuneet perunat sopivan kokoisiksi paloiksi ja lisätään nämä kuumalle vadille pilkotun valkosipulin ja rosmariinin sekä suolan ja pippurin kanssa ja sekoitetaan tasaiseksi. Paistetaan 30-40 min kunnes kypsiä.


Karitsan sisäfile

1 (-2) kpl sisäfileitä per ruokailija
valkosipulia
suolaa pippuria

Poistetaan mahdolliset kalvot fileistä. Jos alöytyy ikaa, hierotaan hienonnettua valkosipulia fileiden pintaan ja annetaan maustua muutama tunti. Kuumennetaan nokare voita paistinpannussa, ruskistetaan fileiden pintaan nätti väri ja samalla maustetaan pippurilla ja suolalla. Tämän jälkeen kääritään fileet rullalle elmukelmuun ja lopuksi koko paketti vielä folioon. Varmistetaan että uunin lämpötila on reipas 100 C ja laitetaan paketti kypsymään, mieluusti sisälämpömittarin kera. Riippuen ruskistuksen kestosta ja fileiden paksuudesta annetaan kypsyä 5-10 min siten, että sisälämpötila on noin 55 C. Tällöin tuloksena pitäisi olla sisältä punertava ja mehukas pyöreä file, joka voidaan paloitella haluttuun muotoon annokseksi.

Ja eikun nauttimaan vihersalaatin ja hyvän punaviinin kera, jonka virkaa meidän tapauksessa onnistuneesti hoiti portugalainen JP Private Selection. Toimiva paketti kokonaisuudessaan, voimme suositella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti