Viimeisin visiitti ruokamatkoillamme suuntautui jälleen takaisin vanhalle mantereelle ja tarkemmin ottaen Unkariin. Unkarin ruokakulttuurista ensimmäinen mielikuva on varmastikin paprika, ja todeksihan tämä myös osoittautui reseptejä selailtaessa. Paprikoita, eli tarkemmin sanottuna erilaisia lajikkeita lähinnä Capsicum annuum suvun kasveista, käytetään erittäin paljon alueen annoksissa. Osa paprikoista on makeita ja täysin tulettomia, mutta ruoissa käytetään myös reilusti hieman tulisempia lajikkeita joista hyvä esimerkki on muun muassa pingispallon kokoinen Hungarian Hot Cherry. Tällä kertaa valmistettaviksi resepteiksi koitettiin valita hieman kaikkein yleisimmistä ruoista poikkeavia, joten mm. gulassit jäi nyt tekemättä.
Jälleen toistettava tuttua lausetta: mukava ilta, reseptit onnistuivat hyvin ja ruoka maittoi.
Jälleen toistettava tuttua lausetta: mukava ilta, reseptit onnistuivat hyvin ja ruoka maittoi.
Alkuruoat
Fokhagymakrámleves (Valkosipuli-kermakeitto)
1 sipuli
2 rkl voita
12 valkosipulinkynttä
2 rkl jauhoja
7,5 dl kanalientä
2,5 dl kermaa
suolaa ja pippuria
muskottia
1 rkl sitruunanmehua
Hienonna sipuli ja kuullota kattilan pohjalla oliiviöljyssä. Lisää pilkotut valkosipulit ja kuullota hetki. Sekoita joukkoon jauhot ja paista seosta hetki. Lisää liemi ja kerma, keitä noin 20 min kunnes valkosipulit ovat täysin pehmeitä. Sekoita lopulta sauvasekoittimella tasaiseksi ja mausta. Tarjoa vaalean leivän kanssa.
Sonkás Káposzta (hapankaalia kinkulla)
hapankaalia
savustettua kinkkua
silputtua sipulia
sokeria, suolaa ja pippuria
persiljaa
Huuhtele hapankaali ja silppua hiukan pienemmäksi. Pilko kinkku pieniksi kuutioiksi ja paista pannussa, lisää joukkoon hienonnettu sipuli. Lisää pannuun kaali ja mausta suolalla, sokerilla, pippurilla ja persiljalla.
Gombafejek Orly Módon (Sienet Orlyn tapaan)
Gombafejek Orly Módon (Sienet Orlyn tapaan)
150 g jauhoja
2,5 dl olutta
2 rkl öljyä
2 munaa
suolaa ja pippuria
herkkusieniä
sitruuna
persiljaa
Friteerauskastike
Sekoita jauhot olueen, lisää sekaan öljy, keltuaiset ja suola. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää joukkoon. Pese sienet ja lohko osiin mikäli kovin isoja. Keitä sieniä hetki suolalla ja sitruunalla maustetussa vedessä. Nosta pois, valuta ja anna kuivahtaa hetki. Ripottele päälle suolaa ja pippuria, kääntele sitten jauhoissa ja lopulta kasta frittikasteikkeeseen. Uppopaistetaan reilussa öljyssä kunnes kultaisen ruskeita. Tarjotaan Tartármártá¡sin kanssa.
Tartármártá¡s kastike
keltuaisia
suolaa ja pippuria
öljyä
sitruunamehua
1 rkl sinappia
1 rkl smetanaa
1 dl valkoviiniä
1 rkl etikkaa
1 rkl tomusokeria
suolaa ja pippuria
1 rkl worcesterkastiketta
Valmistetaan ensin tavallinen majoneesi kastikkeen pohjaksi keltuaisista, öljystä ja maustetaan sitruunalla, suolalla ja pippurilla. Sekoitetaan majoneesin joukkoon sitten reseptin loput ainekset. Tarjotaan sienten kanssa mutta soveltuu erinomaisesti muillekin naposteltaville, tai keitetyille perunoille.
Pääruoka
Nauta pörkölt
naudan lapaa
1 sipuli
2-3 rkl jauhettua paprikaa
1 chili (Hungarian Hot Cherry tai muu makeahko C.Annuum lajike)
1 valkosipulin kynsi
suolaa ja pippuria
1 tomaatti
1 paprika
2 rkl voita
vettä
Kuutioi liha parin sentin kuutioiksi. Silppua sipuli ja kuullota padassa voin kera. Lisää liha ja ruskista kuutiot. Lisää paprikajauhe, hienonnettu valkosipuli ja paista hetki. Kaada pataan hiukan vettä ja hauduta noin 30 min. Kalttaa tomaatit ja pilko nämä sekä paprika. Lisää vihannekset joukkoon ja jatka kypsennystä ilman kantta jotta nestettä haihtuu kunnes seos sakenee sopivan paksuksi.
Paprikas Csirke (Paprikakana)
broilerin filettä
pekonia
1 sipuli
1 rkl paprikajauhetta
kanalientä
smetanaa
Paista pilkottu pekoni ja lisää sitten hienonnettu sipuli joukkoon. Lisää paprika ja kuutioidut kanat. Ruskista palat ja lisää tämän jälkeen tilkka kanalientä. Hauduta noin tunti. Lisää lopulta joukkoon vajaa purkki smetanaa ja aseta tarjolle.
Keitetyt perunat
Pustan salaatti
pakastepapuja
paprikaa
tomaattia
salamia
sipuli
keitetty muna
persiljaa
Kastike
4 rkl öljyä
2 rkl sitruunanmehua
suolaa, paprikaa ja sokeria
Jälkiruoka
Gundelin ohukaiset saksanpähkinätäytteellä
Taikina:
3 munaa
250 g jauhoja
2 dl maitoa
1 tl sokeria
suolaa
voita
2,5 dl vishyä
Erottele munat ja sekoita keltuaiset, maito ja jauhot taikinaksi. Mausta sokerilla ja suolalla ja lisää joukkoon nokera pehmennyttä voita. Vatkaa valkuaisista kova vaahto ja kääntele taikinan joukkoon. Anna seistä viieässä tunti-pari. Lisää lopulta taikinaan varovasti vishyä jotta sopivan juoksevaa. Paistetaan ohukaiset kuumalla pannulla voin kera, lisätään reilusti täytettä ja käärästään kauniille rullalle.
Saksanpähkinätäyte
1 tlk kermaa
200g saksanpähkinöitä
50g rusinoita
120g sokeria
2 rkl rommia
1 appelsiinin kuori
Kuumenna kerma kattilassa. Murskaa pähkinöitä hieman pienemmiksi. Silppua myös rusinoita hieman hienommiksi. Lisää sitten kattilaan kaikki ainekset ja kuumenna.